top of page
תמונת הסופר/תמאיה ניידיס - מנחת הורים

איך מתמודדים עם פחדים של ילדים?

פחד הוא מנגנון הגנה שמופיע אצלינו בעקבות לידע שרכשנו וזה בסדר אם יש פחדים כל עוד הם לא משפיעים באופן הרסני על החיים. למשל הילד שלא רוצה לטפס גבוהה עצם העובדה שהוא יכול ליפול ולקבל מכה.

כדי לעזור לילד להתמודד עם הפחד – אנחנו קודם כל צריכים לברר עם הילד מה מקור הפחד.

אל תבטלו את הפחד – לפעמים אנחנו מגיבים לפחד של הילד "שטויות ממה יש לפחד שם?" תגובה כזאת יכולה לגרום לילד להבין שמה שהוא מרגיש זה לא בסדר והדבר יכול לגרום לו לפחד עוד יותר. לכן חשוב מאוד שתיתנו לגיטימציה לרגשות של הילד. לדוגמה "אני רואה שחושך מפחיד אותך"

תחפשו ביחד עם ילד פתרונות רלוונטיים להתמודדות עם פחד. אם מדובר בילד קטן תעזרו לו ותכוונו אותו מה יכול לעזור לו להתמודד עם פחד. אם מדובר בילד יותר גדול תעודדו אותו לחפש פתרון באופן עצמאי – זה יאפשר לילד אחר כך להתמודד עם קשיים שונים באופן עצמאי. בן שלי פחד מאוד לצאת בלילה לשירותים...כשישבתי ודיברתי אתו על פתרונות אפשריים – הוא הציע להשאיר אור דלוק בשירותים. לאחר תקופה מסוימת בן שלי טען שהוא לא זקוק יותר לאור.

תנו לילדים הרגשה שאתם נמצאים לידם במקרה הצורך ושהם יכולים לפנות אליכם כשהם זקוקים לכך. לגיטימציה כזאת מאפשרת שיח פתוח ומרגיעה את הילד.

ספרו לילד על הפחדים שאתם חוויתם ואיך התמודדתם איתם בדרך כזאת הילדים לומדים מהדוגמאות: איך להתמודד עם דברים ונותנים הרגשה לילד שבבית אפשר לדבר על הכך.

תנו לילד לבטא את פחדיו דרך ציור או דרך משחק. ילד שקשה לו לבטא את רגשותיו זה יכולה להיות דרך מצוינת לבטא את הפחד. למשל בזמן המשחק הילד יכול להשליך את רגשותיו על בובה ואז כדאי לשאול מה בובה מרגישה?

אפשרו התמודדות הדרגתית של הילד עם הפחד. למשל אם ילד מפחד מכלב בהתחלה נציע לילד להסתכל על כלב שבתמונה, בהמשך הילד ישהה במרחק מסוים מהכלב, אחר כך נציע לילד ללטף אותו. בני פחד להישאר לבד בבית. קודם השארתי אותו רק לרבע שעה, אחר כך לחצי שעה. היום הוא יכול להישאר לבד לכמה שעות.

היום בתקופת קורונה לא פלא שהמצב מלחיץ את הילדים. תנו לגיטימציה לפחד של הילד. אל תציפו את ילדים מצד אחד במידע מיותר, מצד שני ספקו להם תשובות אמיתיות לשאלות ותתווכו את המידע שיצא להם לשמוע ממקור אחר (מידע שלא התפרש נכון יכול לגרום לפחד של הילד). דיברו עם ילדים על מקור הפחד ועל הדרכים שאפשר להתמודד אתו. ספרו על דברים שאתם עושים כדי למנוע הידבקות. השתדלו לשמור על שגרה – ילד שרואה שיחד עם זה שמצב המלחיץ יש שמירה על שגרה זה מרגיע אותו.

הורות בכייף

מאיה ניידיס – ייעוץ והדרכת הורים


0 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page