top of page

איך להפוך את תהליך עשיית שיעורי הבית ליותר מהנה וחוויתי עבור הילד?

תמונת הסופר/ת: מאיה ניידיס - מנחת הוריםמאיה ניידיס - מנחת הורים

איך לא להפוך תהליך של עשיית שיעורי בית לעונש של ההורה והילד?

איך להפוך את תהליך עשיית שיעורי הבית ליותר מהנה וחוויתי עבור הילד?

ועל אילו דברים עוד כדאי לנו להקפיד על מנת שתהליך ביצוע שיעורים יעבור יותר בקלות.


תהליך ביצוע של שיעורי בית גורם בהמון משפחות לוויכוחים, בכי, צעקות ומה כבר לא... הרבה פעמים קורה כך שהורה צריך לרדוף אחרי ילד, להזכיר לו שהוא צריך לבצע שיעורי בית וגם להקדיש זמן כדי לעזור לילד לעשות שעורי בית. לקראת סוף התהליך, שני המשתתפים בו (הורה וילד) מרגישים עייפים ומרוגזים.

האם אפשר אחרת?

לפני שניגש לעניין של ביצוע שיעורי בית, חשוב להבין מהן הסיבות שיכולות לגרום לילד להימנע מעשיית שיעורי בית.

הילד יכול להיות פשוט עייף אחרי יום לימודים, הוא יכול להיות עייף מזה שהיה צריך להתרכז ולבצע משימות שונות במהלך יום הלימודים, הוא יכול להיות עייף מריבוי מערכות יחסים במהלך היום כמו עם המורה כך גם הילדים.

  • לכן לא כדאי להכריח את הילד לשבת לעשות שיעורים ישר אחרי יום לימודים, כדאי לתת לו לנוח בהתחלה. מצד שני לא כדאי למשוך עם השיעורים עד הערב, כי לקראת הערב הילד נעשה יותר עייף ויכולת שלו להתרכז בביצוע שיעורים יותר קטנה. השעות האידיאליות לביצוע שיעורים הם מ- 15:00 עד 18:00. כדאי לקבוע סדר יום שהילד ידע באילו שעות עליו לבצע שיעורים. זה ימנע גם וויכוחים עתידיים (למה עלי לשבת עכשיו לעשות שיעורים? למה לא אחר כך?)


  • חשוב גם לציין שלילדים קשה להתרכז במשך זמן ארוך לכן כדאי לעשות הפסקות, לתת לילד להתרענן (אפשר שילד ינשנש משהו בזמן ההפסקה או ייעשה פעילות ספורטיבית קטנה, חשוב להקפיד על שתיית מים אחרי פרקי זמן מסוימים).

מה שעוד יכול להפריע לילד לבצע שיעורי בית הוא כשדעתו מוסחת במשהו אחר – ילד עובר במהלך היום כל כך הרבה חוויות שדעתו יכולה להיות מוסחת בגלל איזשהו ריב שקרה לו עם חבר או בגלל הערה של המורה.

  • במקרים כאלה כדאי לעזוב את שיעורי בית לזמן מה בצד ולתת לילד קודם כל להתבטא, לספר על חוויותיו בבית הספר, מה עבר עליו. אפשר אפילו לצאת להליכה קטנה משותפת שבה הילד קצת יתאוורר וישתף אתכם בחוויותיו ורק לאחר מכן לחזור לשיעורים. זה יאפשר לילד להירגע, לנוח ואחר כך בצורה יותר טובה לעשות שיעורים.

דבר נוסף שיכול להשפיע על חוסר רצון של הילד לעשות שיעורי בית הוא שמורה מעביר את המקצוע בצורה לא חווייתית ומשעממת – זה כמובן יכול להשפיע על כך שילד לא יאהב מקצוע ולא ירצה לבצע שיעורי בית במקצוע זה.

  • מה אפשר לעשות? - כדאי לחפש דרכים שיהפכו את הלמידה של הילד ליותר מעניינת וחוויתית. במיוחד בגיל הרך הילדים הכי טוב לומדים באמצעות משחק, לכן כדאי לחשוב על משחקים ודרכים חוויתיות נוספות שיאפשרו לילד ללמוד את הדברים בצורה מהנה.

לדוגמה לוח הכפל יכול להוות איזשהו צופן שמי שפותר אותו יכול להיכנס לאיזשהו ארמון מסתורי.

דוגמה נוספת אם הילד למשל לומד זמנים של פעלים אז אפשר לבקש ממנו לכתוב מכתב לגיבור על בצורה כזאת שכל הפעלים יהיו בזמן הוווה.


אם הילד לומד אותיות אז נבקש ממנו ליצור משפט כך שכל המילים יכללו אות מסוימת. כפי שכבר הצגתי בסרטון (מוזמנים לצפות בו בערוץ יוטיוב שלי) אפשר להפוך את האותיות לדגים במים ואת הילד לדייג.


אם אנחנו מדברים למשל על מקצועות כמו היסטוריה אז אפשר לשאול את הילד מה הייתה מספרת לו דמות היסטורית אילו היה פוגש אותה או שאפשר לתת לילד לדמיין שהוא כתב ועליו לערוך כתבה בעיתון על חווית ביקורו במקום זה או אחר.


מה עוד יכול למנוע מילד לבצע שיעורי בית - פחד מלעשות טעות, קושי בלהבין חומר זה או אחר.

  • מה עושים? - במקרים כאלה חשוב להסביר לילד שכולנו בתור בני אדם טועים לפעמים וזה בסדר...העיקר שנלמד מטעויות שלנו.


כמובן לתת בידי כלים וטכניקות שיאפשרו לו להתמודד עם החומר בצורה יותר קלה

ועוד כמה דברים חשובים שיהפכו את תהליך ביצוע שיעורי בית של הילד ליותר נעים:
  • תדאגו שחדר בו הילד מבצע שיעורי בית יהיה מספקי מאוורר

  • תשימו לב שהשולחן של הילד יהיה מסודר ובו לו יהיו המון דברים שמסיחים את דעתו

  • תעשו דגש על התהליך ולא התוצר – אם הילד השתפר בביצוע שיעורי אבל עדיין לא הכל כל כך מושלם – זה כבר טוב

  • תזכרו אתם צריכים לתת בידי הילד כלים וטכניקות כדי שהוא יוכל בהמשך להתמודד עם הדברים באופן עצמאי ולא לעשות שיעורים במקומו. אחרי שנתתם בידיו כלים – תתנו לו לאט לאט לעשות דברים באופן עצמאי (קודם לזמן קצר, אחר כך לזמן יותר ארוך).

אשמח שתשתפו אותי:

איך אצלכם עובר תהליך של עשיית שיעורי בית?

איך אתם מתמודדים עם הקשיים שנוצרים בזמן עשיית שיעורי הבית?


להדרכות פרטניות בנושאים נוספים מוזמנים ליצור איתי קשר

לקבלת טיפים נוספים בתחום הורות וחינוך ילדים מוזמנים לעקוב אחרי בכל הפלטפורמות


הורות בכייף

מאיה ניידיס – ייעוץ והדרכת הורים



Comments


bottom of page