top of page
תמונת הסופר/תמאיה ניידיס - מנחת הורים

טיפול בבעיות התנהגות אצל ילד – ממה חשוב להתחיל?

אני חושבת שלכל הורה יצא לפחות פעם אחת להתמודד עם התנהגות לא הולמת של הילד. במיוחד זה מרגיז כאשר התנהגות זו חוזרת על עצמה, למרות שהסברתם, המללתם, הענשתם ו...זה פשוט לא עובד....ואז עוברות המחשבות בראש: מה לא עשיתי נכון? מדוע הוא מתייחס אלי בחוסר כבוד?

אז מהו הדבר הראשון שהורה צריך לעשות כאשר הוא נתקל בהתנהגות לא הולמת של הילד?

התשובה שנראית טריוויאלית לשאלה זו: לטפל בהתנהגות של הילד, למצוא כלי שימנע את חזרתה של ההתנהגות.

כשהורה מטפל בהתנהגות לא הולמת של הילד חשוב שהורה קודם כל יזהה מה הסיבות שהביאו לאותה התנהגות. לאותה התנהגות של הילד יכולות להביא אלף ואחת סיבות. בואו ניקח לדוגמה: ילד שנושך או שמרביץ ילדים אחרים. להתנהגות לא נעימה זו יכולות להביא סיבות רבות. אציין כמה מהן: הילד מתקשה לבטא את רגשותיו מבחינה מילולית

  • הילד חושב שהוריו לא מספיק מקדישים לא תשומת לב ולכן מחפש דרכים אחרות כדי למשוך את תשומת ליבם של ההורים

  • לילד יש קושי ביצירת קשרים חברתיים

  • ילד אימפולסיבי שמתקשה לשלוט על הדרך שבה הוא מביע את רגשותיו

לכן, לפני שמטפלים בהתנהגות חשוב קודם כל להבין מה הסיבות שמביאים לאותה התנהגות.

כדי לעלות על הסיבות שמביאים לאותה התנהגות, חשוב לעשות מעקב, מתי מופיעה אותה התנהגות בלתי מקובלת ובעקבות למה היא מופיעה. למשל, אם בעקבות למעקב שמתם לב שמה שגורם לילד להתנהג בצורה בלתי נאה - זו חוסר יכולת לשלוט על רגשותיו – אז צריך לעזור לילד ולהסביר לו כיצד הוא יכול לעזור לעצמו להירגע, כיצד הוא יכול לבטא את רגשותיו מבחינה מילולית.

מאותן סיבות כאשר פונות אלי משפחות לגבי הדרכת הורים, אני לא ממליצה להם על פגישות בודדות, אלא על תהליך אינטנסיבי שאורכו כחודש-חודש וחצי ימים (תלוי בקושי של המשפחה).

בתהליך האינטנסיבי הדיווח היומיומי של ההורים על התנהלותם מול הילד מאפשר לי לעלות על הסיבות שמביאות להתנהגות זו או אחרת של הילד ולכוון את ההורים, כיצד לפעול במקרה זה או אחר. בנוסף לכך, בתהליכי הדרכה אינטנסיביים בדרך כלל צצים קשיים נוספים בנוסף לקשיים שהוזכרו בפגישה. לכן הורה שבוחר בתהליך אינטנסיבי מרוויח גם מענה והכוונה לגבי קשיים שצצו במהלך התהליך.

כאשר הורה מטפל בהתנהגות זו או אחרת, חשוב שהדבר שיוביל את ההורה הוא: לא ללחם בהתנהגות של הילד אלא לעזור לילד למצוא כלים, שיעזרו לילד להתמודד עם הקושי שלו.

השינוי בהתנהלות שלכם מול הילד יביא גם לשינוי בהתנהגותו של הילד. השינוי כמובן לא יקרה באופן מיידי...לדברים לוקח זמן להשתנות...לילד לוקח זמן להטמיע את הכלים החדשים.

אתו דבר בהדרכת הורים. יש הורים שמניחים שבהדרכת הורים אני מתקנת את התנהגותו של הילד. אז חשוב לי להסביר לכם שבהדרכת הורים אני קודם כל מנסה להבין מה הגורמים שמביאים להתנהגות זו או אחרת של הילד, ולאחר מכן אני בונה תוכית מותאמת אישית לכל המשפחה. לאחר קבלת התוכנית אנחנו יוצאים לדרך שבה לפי הדיווח היומיומי שלכם אני מדריכה ומכוונת אתכם בהתנהלותכם מול הילד. גם פה מאוד חשובה ההקפדה, ההתמדה והעקביות שלכם....ואז תראו שתוך זמן יחסית קצר (כמובן לא באופן מיידי) המאמצים שלכם יניבו פירות. התהליך מסתיים רק כאשר אנחנו ביחד מסכימים בזה שקיבלתם מענה לקושי שלכם.


מה הסיבות שגרמו לילד שלכם להתנהג בצורה לא נעימה?

איך עזרתם לילד להתמודד עם הקושי שלו?


להדרכות פרטניות ושאלות בנושאים אחרים מוזמנים ליצור איתי קשר.

הורות בכייף

מאיה ניידיס – ייעוץ והדרכת הורים



115 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page