top of page
תמונת הסופר/תמאיה ניידיס - מנחת הורים

למה כבר עכשיו חשוב להכין את הילד לקראת כיתה א' ועל אילו נושאים צריך לדבר איתו?

למה החלטתי דווקא עכשיו לכתוב את הפוסט הזה?

למה דווקא עכשיו אני חושבת שצריך כבר להתחיל לדבר על הכנה לכיתה א'?

ועל אילו נושאים כדאי לדבר עם הילד שעולה לכיתה א'?

לפני כ- 11 שנה, כאשר בני הבכור עלה לכיתה א', אני חשבתי שעשיתי את המקסימום שהיה צריך כדי להכינו בצורה מיטבית לכיתה א'. כבן אדם שבא מתחום החינוך (כ-20 שנות ניסיון עבודה עם הילדים) כבר בגיל שנתיים התחלתי להכיר לבני את האותיות ואת המספרים ולהרחיב את הידע שלו בכל הנושאים.

עכשיו במבט לאחור, אני מבינה שעשיתי רק חלק קטן ממה שהיה צריך לעשות. באותו זמן, כמובן הבנתי שבני עובר שינוי גדול בחייו וצריך להסתגל למערכת החדשה, אבל לא כל כך נתתי דעת שאני צריכה לשבת ולהכין אותו להרבה נושאים. אני כמובן הסברתי לו בגדול מה זה בית הספר ומה הוא הולך לעשות שם. את שאר ההדרכה, הנחתי שהוא יקבל בבית הספר כי הבנתי ששיעורים ראשונים יוקדשו לכללי התנהגות במסגרת הלימודית.

היום, כאשר כבר בני הקטן עולה לכיתה ז' ולאחר שהוסמכתי כמדריכת הורים, אני מבינה שפספסתי הרבה דברים. היום אני רוצה להתחלק בידע שלי איתכם ולהסביר על אילו נושאים כדאי לדבר עם הילד לפני עלייתו לכיתה א'. על הנושאים האלה כדאי להתחיל לדבר כבר עכשיו על מנת לאפשר לילד בהדרגה להתרגל לשינוי שהוא עתיד לעבור.

קודם כל חשוב שבתור הורים אנחנו נבין שילדים עוברים שינוי גדול בחיים שלהם וזה לא פשוט להם להתרגל לשינוי זה. לכן כדאי כבר עכשיו להתחיל להסביר לילדים בפני מה הם עומדים.

  • דבר ראשון, חשוב שנסביר לילדים מהי מערכת הבית ספרית ונסביר לילדים איך מתנהלת המערכת הזאות. חשוב שנסביר לילדים שתהיה מורה שתלמד אותם את רוב המקצועות ויהיו גם מורים שילמדו אותם מקצועות אחרות, חשוב להסביר שיש מנהלת שהיא אחראית על בית הספר.

  • חשוב גם להתייחס לאיך מתנהל סדר יום בבית הספר. שיש שיעורים והפסקות. חשוב להסביר מה עושים בשיעור ומה עושים בהפסקה. תסבירו לילד איך הוא אמור להתנהג בשיעור. תספרו שבמשך השיעור יושבים ברוגע, המורה מסבירה דברים חדשים ואחר כך נותנת משימות, בהפסקה אפשר לשחק עם ילדים אחרים...

  • תסבירו לילדים למי הם יכולים לפנות בעת מצוקה.

  • תכירו להם את המבנה של בית הספר – תסבירו איפה נמצאים כיתות, איפה חצר למשחקים, איפה שירותים ואיפה ברזיה.

  • תסבירו להם שסדר היום שלהם ישתנה. תסבירו להם מה יהיה בסדר היום החדש שלהם.

  • תתייחסו לחשיבות של ביצוע שיעורי בית.

  • תתנו להם כלים איך לגשת למשימות, מה סדר עדיפויות

  • בחדר של הילדים יש עכשיו המון דברים חדשים: כלי כתיבה, ספרים, מחברות וכו' – תסבירו לילד איפה מונחים כל הדברים על מנת שיהיה לו נוח להתמצא בהם.

  • תשתפו את הילד בקניית מחברות, כלי כתיבה, תיק באופן כזה הילד ירגיש שמתחשבים בו.

  • תסבירו לילד איך צריך לסדר את התיק, איפה צריך להניח את המחברות ואת הספרים, מה צריך להיות מונח בקלמר, איך לעטוף מחברות.

  • תסבירו שבכיתה יהיו ילדים חדשים שאותם הוא יכיר. תסבירו לו איך מכירים חברים חדשים, איך משתלבים במשחק ואיך יוזמים את המשחק (תסבירו לו שזה בסדר שלא כל אחד רוצה להיות חבר).

  • חשוב להגדיש לילד שגם עם חברים מהגן הוא יכול להמשיך לשחק (שזה לא מחייב אותו לנתק קשרים ישנים).

  • תשוחחו עם הילדים על חששות ודאגות שלהם ותחשבו ביחד בעזרת אילו פתרונות הולמים אפשר להתמודד עם הדאגות אלה.

אל תחכו עם השיחות האלה לימים האחרונים של אוגוסט – הילדים כבר עכשיו מלאים בדאגות וחששות. אם תתחילו עם ההכנה כבר עכשיו ולאט לאט תסבירו ותפרטו לילדים את הדברים, הילדים יגיעו לכיתה א' יותר מוכנים ויותר רגועים.

אילו נושאים אחרים לגבי העלייה של הילד לכיתה א' גורמים לכם לחששות או להתלבטויות?

אתם מוזמנים לעלות את הנושאים האלה בתגובות או לפנות אלי בפרטי ואתייחס אליהם בהקדם האפשרי.

לכל נושא והדרכות פרטניות בנושאים אחרים - מוזמנים ליצור איתי קשר.


הורות בכייף

מאיה ניידיס – ייעוץ והדרכת הורים



91 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page