כל משפחה רואה מה זה אושר בדרך שלה וכל בן אדם מבין את המילה אושר בדרך אחרת. למרות זאת יש כמה הרגלים שכדאי שנקפיד עליהם כדי שהמשפחה שלכם תהיה מאושרת.
אחד ההרגלים הכי חשובים הוא הכלה. הכלה זה כאשר מקבלים אותך כמו שאתה. איזה חוזק וביטחון זה נותן לבן אדם כשהוא יודע שיש מקום ששם מקבלים אותו ללא תנאי. ילדים שמכילים אותם, יודעים שהם תמיד יכולים להישען על ההורים שלהם ולא משנה מה קורה איתם (בין אם הם הצליחו או חוו כישלון במשהו), הורים תמיד יקבלו אותם כמו שהם. ההכלה נותנת כוח להמשיך הלאה ולהתמודד עם אתגרים שונים בחיים.
הרגל נוסף שמאוד חשוב הוא הקשבה. איזו הרגשה נעימה זה נותן כשמקשיבים לך, כשמתעניינים במה שעובר עליך. זה נותן הרגשה שרואים אותך, שלמישהו אחר אכפת ממך. בין אם אתם מקשיבים לבן זוג שלכם או לילדים שלכם, כדאי שתקשיבו בהקשבה מלאה, זאת אומרת באמת תתעניינו במה שמספרים לכם, תשאלו שאלות נוספות שקשורות לנושא המסופר. כשאתם קשובים לבני המשפחה שלכם זה נותן לכם אפשרות להכיר אותם יותר טוב, להבין מה הם מרגישים ומה הם חווים. אם נהיה קשובים זה יעודד את בני משפחתינו לשתף אותנו בדברים חדשים וכתוצאה מכך יגרום לגיבוש המשפחתי. לפעמים כאשר ילד פונה להורה מתוך רצון לספר על חוויותיו והדרך שבה התנהל הילד בתוך החוויה הזאת לא מוצאת חן בעיני ההורה, ההורה רק מחכה להזדמנות להכניס את ההערה שלו לשיחה וללמד את הילד כיצד היה צריך להתנהל. חשוב שתזכרו שקודם כל הילד פונה להורה לא מתוך רצון לשמוע את חוות דעתו של ההורה על מה שקרה, אלא מתוך רצון למצוא אוזן קשובה. לפעמים כאשר בני הקטן ניגש אליי ומתחיל לספר על חוויות שעברו לו במשך היום....אני יודעת שאני יכולה לשבת במשך זמן ארוך בלי להוציא מילה ולהקשיב איך הוא בהתלהבות מספר על חוויותיו.
הרגל נוסף שמאוד חשוב הוא אמפתיה – ישנה חשיבות רבה שכל בני המשפחה יגלו אמפתיה אחד לשני. כשמישהו אחר אמפתי כלפיך זה נותן הרגשה שמתחשבים בכך שמעריכים אותך. תהיו אמפתיים כלפי בן זוג שלכם, לילדים שלכם, זה נותן הרגשה נעימה ומגבש את המשפחה. לגלות הבנה והתחשבות כלפי רגש של מישהו אחר זה לא אומר להסכים איתו. ילדים שמגלים כלפיהם אמפתיה, ילמדו להיות גם אמפתיים כלפי ההורים וגם כלפי אנשים אחרים. אמפתיה הדדית תגרום לאווירה נעימה בבית ולגיבוש של המשפחה.
הרגל נוסף הוא שיתוף חוויות – ככל שילדיכם מרגישים שבבית יש שיח פתוח, שבבית אפשר לדון על דברים שונים, כך הם מרגישים יותר מוכנים לשתף אתכם בחוויות שונות. שתפו ילדים בחוויות שלכם, תתייעצו עם הילדים לגבי דברים שונים. בזה שאתם מספרים על חוויות שלכם לילדים, אתם בעצם נותנים לילדים להרגיש שהם חלק בלתי נפרד מהשפחה, זה מעודד את הילדים גם לשתף אתכם בחוויות שלהם, דרך שיתוף שלכם ילדים לומדים גם איך להתנהל בסיטואציות שונות. שיח פתוח שבו אפשר לדון על נושאים שונים יוצר אווירה נעימה בבית וגורם לגיבוש ולליכוד של המשפחה.
הרגל נוסף הוא מתן כבוד הדדי. כבוד היא מילה מופשטת ותחת מילה "כבוד" אפשר להכניס הרבה דברים. בתגובות לפוסט הקודם, אחד הקוראים כתב לי "כבוד לא מקבלים, כבוד מרוויחים" ואני בדיוק מתכוונת לזה. אם אנחנו רוצים שבני משפחתינו יתייחסו בכבוד אחד לשני אז חשוב שאנחנו נעודד את זה על ידי התנהלותנו. לדוגמה, אנחנו לא נבקר את בני זוגנו אפילו אם אנחנו לא מסכימים איתו בנוכחות של הילדים. כדאי גם לא להעביר ביקורת על אחד הילדים בנוכחות של בני משפחה אחרים. כדאי גם שהורה לא יזלזל בערך שהוא מבקש מהילד לשמור עליו. לדוגמה, אם אני בתור הורה רוצה שילדים יתחשבו בפרטיות שלי, אז אני בתור הורה צריך גם להתחשב בפרטיות של הילד. פה אפשר להביא אינספור דוגמאות בתחומים שונים, אבל העיקר שנזכור שאם אנחנו רוצים שבמשפחה שלנו יהיה כבוד הדדי אז צריך להתנהל בהתאם. כשמתייחסים אליך בכבוד זה נותן הרגשה נעימה, נותן הרגשה שמעריכים אותך ומגבש את המשפחה.
הרגל נוסף הוא שיתוף פעולה. לא משנה אלו פעולות אתם עושים ביחד, בין אם זה בילוי משותף , עיסוק משותף בספורט או כל דבר אחר- כל זה גורם לגיבוש המשפחתי ולהרגשה הנעימה. תשתפו את הילדים במשימות המשפחתיות. תבשלו, תסדרו, תשחקו, תבלו ביחד. תתייעצו עם הילדים, תשאלו את הילדים מה הם חושבים לגבי דבר זה או אחר – כל זה נותן להם הרגשה שהם חלק בלתי נפרד מהמשפחה ושהם גם יכולים לתרום לתא המשפחתי.
הרגל נוסף הוא הרגל של "קבלה" זאת אומרת איך אנחנו מקבלים את בן זוג שחזר מעבודה או ילד שחזר מבית הספר או סתם מבילוי בחוץ. זה לא משנה אם הילד יצא בסך הכל רק לשעה לשחק בחוץ או שבן זוג יצא רק לכמה דקות לחנות. אם אנחנו מראים שמחה, מחבקים את בן משפחה שחזר מבחוץ, זה נותן הרגשה נעימה שמחכים לך, מגבש את המשפחה.
לשאלות והדרכות פרטניות בנושאים אחרים, מוזמנים ליצור איתי קשר.
הורות בכייף
מאיה ניידיס – ייעוץ והדרכת הורים
Comments